Roskasakki-valtuustoaloite AL Lukijalta-palstalla

Perjantai 5.4.2013 klo 15.46 - Lassi Kaleva


Siistissä kaupungissa viihtyy jokainen. 18.3.2013 jätetyssä 43 valtuutetun tai varavaltuutetun allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa esitetään, että kaupunginhallitus ryhtyy toimiin yhteisen valtuutettujen kevätsiivouspäivän järjestämiseksi vielä tänä keväänä. Aloitteessa esitetään myös, että siivouspäivä toteutetaan yhdessä 100 000:lla kaupunkimme kadulta kerätyllä tupakantumpilla kannuksensa hankkineen, "Roskasakiksi" itseään kutsuvan Erkkilän pariskunnan kanssa. Mukaan voidaan kutsua myös kaupunkilaisia ja kansalaisjärjestöjä. Yhteisen siivouspäivän tarkoituksena on sekä siivota yhteistä kaupunkiamme että muokata esimerkin voimalla asenneilmapiiriä siistille kaupunkikuvalle positiivisemmaksi. 

Aloitetta jätettäessä joku muistutti kaupungin jo toteutetuista siivouskampanjoista. Pinssejä ja teepaitoja myymällä kaupunkikuvamme ei kuitenkaan ole oikein tuntunut siistiytyvän, ei minun, eikä monen muunkaan mielestä. 

Olin mukana Ilkka ja Kaija Erkkilän roskakeikalla lauantaina 30.3.2013 itsekin roskia keräten. Tilanne oli lohduton. Roskia ja tupakantumppeja - useampaa vuosikertaa - oli loputon määrä. Roska-astiat olivat usein täynnä, liian pieniä, epäkäytännöllisiä tai huonosti sijoiteltuja. Niitä tuskin on suunnitellut  arkipäivän käyttäjä tai henkilö, joka olisi koskaan liannut omat kätensä kaupunkimme puhtauden puolesta. Ruohonjuuritason tuntemus tuntuu puuttuvan täysin. 

Koko ongelma poistuisi miltei yhdessä yössä, mikäli jokainen huolehtisi omista jätteistään. Ilkka Erkkilän sanoja mukaillen: ”Roska kutsuu roskaa" ja "Jos itse kukin ei tartu [edes omaan] roskaan, ongelma ei poistu koskaan”. Olisi myös hienoa, mikäli keskustan työpaikat ohjeistaisivat työntekijänsä toimittamaan tupakantumppinsa asianmukaisiin astioihin. Tupakantumpit monen työpaikan kulkuoven ulkopuolella paljastavat siisteydestä piittaamattomat työyhteisöt välittömästi. 

Siisteys luo viihtyisyyttä ja vetovoimaa. Kaupunkistrategiassa siisti ympäristö on todella merkityksellinen niin asukkaiden, elinkeinoelämän kuin turistienkin kannalta. Miksemme voisi näyttää esimerkkiä olemalla Suomen siistein kaupunki? 

Lassi Kaleva
Kaupunginvaltuutettu (PS)
Tampere

Kirjoitus julkaistu mukailtuna Aamulehden Lukijalta palstalla 5.4.2013 - katso täältä lehdessä ilmestynyt versio!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini